به گزارش مرکز مشاوره خانواده آویژه: وقتی احساس میکنید در رابطه صدای شما شنیده نمیشود، چه باید کرد؟
طبق مشاهدات روانشناسان مرکز مشاوره خانواده آویژه یکی از مشکلات رایجی که در مشاورههای زوجین میبینیم اینه که یکی از طرفین فکر میکنه همیشه حق با خودش بوده. این موضوع میتونه در زمینههای مختلفی پیش بیاد، مثل رابطه جنسی، پول، بچهداری و ... . تصمیمهایی که گرفته میشه هم میتونه خیلی ساده باشه، مثلا اینکه کی باید سگ رو بیرون ببره، یا خیلی مهم، مثلا اینکه کجا زندگی کنیم.
بعضی از شریکهای کنترلگر فقط در بعضی زمینهها کنترل میکنند، اما بعضی دیگه همه چیز رو کنترل میکنن. خیلیها نمیتونن باختن یه بحث رو توی هیچ موضوعی قبول کنن.
اینجور شریکها مثل پدر یا معلم رفتار میکنن و طرف مقابل رو مثل بچه یا دانشآموز میبینن. به طرف مقابل دستور میدن که طبق قوانین اون عمل کنه و اگه مقاومت کرد، تنبیهش میکنن. این تنبیهها میتونه شکلهای مختلفی داشته باشه، مثلا قطع کردن محبت یا رابطه جنسی، توهین کردن یا حتی تهدید به طلاق. خیلی وقتها طرف مقابل هم با سرکشی، مقاومت یا رفتارهای غیرمستقیم، این وضعیت رو بدتر میکنه.
به جای این رفتارها، این هشت راه رو برای کنار اومدن با شریکی که حاضر نیست قدرت رو در رابطه تقسیم کنه، امتحان کنید:
همدلی نشان بدهید: اکثر آدمهای کنترلگر وقتی کنترل رو از دست میدن، اضطراب دارن. ممکنه خودشون هم از این موضوع آگاه نباشن. به جای اینکه فقط مقاومت کنید، سعی کنید اضطرابشون رو درک کنید و پیشنهاد بدید که با هم تصمیم بگیرید. مقاومت شما فقط باعث میشه که نیازشون به کنترل بیشتر بشه.
شواهد ارائه کنید: اگه فکر میکنید حق با شماست، اطلاعات و شواهدی رو ارائه کنید که از نظر شما درست است. مثلا اگه موضوع پوله، اعداد و آمار مربوطه رو نشون بدید. ارائه شواهد میتونه اضطراب طرف مقابل رو کم کنه.
از اعتبار خودتون استفاده کنید: اگه قبلا در مورد یه موضوع مشابه یا مرتبط به این موضوعی که الان بحثش شده، حق با شما بوده، اون رو به طرف مقابلتون یادآوری کنید.
کنترل احساسات خودتون: هر چقدر شما عصبانیتر یا احساساتیتر باشید، طرف مقابل ممکنه شما رو غیرمنطقیتر ببینه. با آرامش و منطق نظر خودتون رو بگید.
جنگ انتخابی کنید: مثل یه بچه با طرف مقابل رفتار نکنید. فقط در موارد مهم مقاومت کنید.
واقعبین باشید: قبول کنید که طرف مقابل در بعضی زمینهها بهتر از شماست و اجازه بدید که در اون زمینهها تصمیم بگیره.
روی نکات مثبت تمرکز کنید: همه کنترلها بد نیستن. بعضی وقتها کنترل خوبه و از شما محافظت میکنه. وقتی کنترل طرف مقابل باعث شده از مشکلات در امان بمونید، بهش بگید که کار خوبی کرده.
بینش بیشتری به طرف مقابل بدید: وقتی اضطراب طرف مقابل رو درک میکنید، میتونید برای رفتار اون دلیل بیارید. مثلا ممکنه طرف مقابل در کودیکی مشکلات زیادی کشیده باشه یا مجبور شده باشه با پدر و مادر ناتوان کنار بیاد. با صحبت کردن در مورد این تجربیات گذشته و ارتباط دادن اونها با نیاز کنونی طرف مقابل به کنترل، میتونید این نیاز رو کم کنید.
یه نکته مهم: سعی کردن با یه آدم خیلی کنترلگر کنار بیاید، کار آسون نیست. اگه احساس کردید هیچکدوم از این روشها جواب نداده، هنوز هم گزینههایی دارید، هرچند خوشایند نیستن. اول، میتونید تصمیم بگیرید که رابطه رو حفظ کنید و تسلیم کنترل بشید. بعضی آدمها حاضر نیستن ریسک کنن و رابطه رو به خطر بندازن. طلاق و جدایی خیلی سخته و براشون ارزش نداره. دوم، میتونید تصمیم بگیرید که رابطه رو تموم کنید. این تصمیم با خودتون هست.
البته میتونید از یه مشاور کمک بگیرید، اما آدمهای خیلی کنترلگر دوست ندارن کنترل رو به کسی بدن، حتی به یه مشاور.
کمتر چیزی به اندازه حرف زدن با کسی که فکر میکنه همیشه حق با خودش بوده آزاردهنده است، مخصوصا وقتی طرف مقابل فکر کنه شما همیشه اشتباه میکنید. اما وقتی این اتفاق برای همسرتون بیفته، خیلی بدتره. هر چقدر هم سعی کنید نظر خودتون رو بهش بفهمونید، هیچ تغییری نمیکنه. اما شما گزینههای بیشتری غیر از تحمل کردن این وضعیت یا طلاق دارید. این چند راه رو اول امتحان کنید. بهترین گزینه برای کمک به زندگی زناشویی شما مرکز مشاوره خانواده تلفنی آویژه می باشد.
مهمترین نکته این است که شما تنها نیستید. بسیاری از افراد با این مشکل روبرو هستند و میتوان با کمک و راهنمایی مناسب، این مشکل را حل کرد.
توجه: اگر شریک زندگیتان رفتارهای کنترلکننده و خشونتآمیزی دارد، حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
آیا میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید؟
میتوانم در مورد موضوعات زیر به شما اطلاعات بیشتری بدهم:
- تکنیکهای ارتباط موثر
- راههای افزایش اعتماد به نفس در رابطه
- نشانههای یک رابطه سالم
- چگونگی تصمیمگیری مشترک
دنبال مشاوره زناشویی باشید
مراجعه به مشاوره زناشویی نظر ثالثی رو از یه شخص بیطرف به شما میدهه. این کمک میکنه چون خیلی از آدمهایی که همسرشون فکر میکنه همیشه حق با اونه، به درک خودشون شک میکنن. مهمه که بدونید امکان نداره شما همیشه اشتباه کنید. توی یه محیط امن درمانی، ممکنه نظر یه ناظر آموزشدیده که از بیرون به قضیه نگاه میکنه، به شما اطمینان بده که شما همیشه اشتباه نمیکنید.
همسرتون هم ممکنه بفهمه که همیشه حق با خودش نیست، ولی ممکنه زمان زیادی طول بکشه تا این موضوع رو قبول کنه. با اینکه نمیتونید باورهای همسرتون رو تغییر بدید، اما میتونید یاد بگیرید که چطور با رفتار اون کنار بیاید. یه مشاور زناشویی باتجربه میتونه به شما یاد بده که چطور با این شرایط کنار بیاید. مشاوره تلفنی خانواده آویژه در کنار شما عزیزان می باشد.
با هم بحث کردن با کسی که فکر میکنه همیشه حق با خودش بوده، خیلی کلافهکننده است!
وقتی همسرتون اصرار داره که همیشه درست میگه، داره شما رو برای بحث کردن آماده میکنه. هدف اون نشون دادن اشتباه بودن شماست، نه اینکه نظر شما هم دیدگاه درستی باشه. ممکنه اون بلد نباشه دیدگاههای دیگه رو در نظر بگیره یا نیاز زیادی به کنترل کردن همه چیز داشته باشه. خبر خوب اینه که شما مجبور نیستید باهاش بازی کنید.
کنجکاو باشید، برای گفتگو باز باشید و با احترام به نظر همسرتون گوش بدید. اما حواستون به خودتون باشه. احساس کمبود یا بیصدایی میکنید؟ وقتی با همسرتون حرف میزنید، مرتب با خودتون چک کنید. حقیقت اینه که حتی اگه مطمئن باشید که جواب شما درسته، همسرتون احتمالاً قبول نمیکنه که شما حق با شما بوده یا حتی نظر خوبی داشتید. چرا؟
چون میل اون به "همیشه حق بودن" در مورد خودخواهی خودش هست، نه ثابت کردن واقعیتهای عینی. این یه راهه برای محافظت از ناامنی و شک خودش. وارد شدن به بحث باهاش یه جنگ بیفایده است.
آرامش خود را حفظ کنید
باید بدونید که می تونید انتخاب کنید که نفس عمیق بکشید و آرامش خودتون رو حفظ کنید، حتی وقتی همسرتون اصرار داره که همه جوابها رو میدونه. مهمتر از همه، یادتون باشه که همیشه کنترل واکنش خودتون رو دارید. میتونید تصمیم بگیرید که بدون واکنش احساسی، یا خاموش شدن، یا وارد شدن به یه بحث دیگه، پاسخ بدید.
گزینههای خودتون برای جدا شدن رو بسنجید. کلامی از مکالمه خارج بشید یا اگه اوضاع بدتر شد، خودتون رو از اونجا دور کنید. حتی ممکنه بخواید به همسرتون بگید که ارتباط به جایی رسیده که احساس میکنید یه طرف بیطرف باید به شما کمک کنه تا این الگوی بینتیجه رو از بین ببرید. برای بهتر شدن شرایط و حفظ آرامش شما در زندگی مشترک تان با مشاوره روانشناسی آویژه همراه باشید.
برای نشان دادن احترام لازم، مرزها را تعیین کنید و ارتباط خود را حفظ کنید
همسرتون سعی داره شما رو کنترل کنه؟ شاید. یا شاید رفتار اون اصلا ربطی به شما نداره (احتمالا مربوط به الگوهای عمیقیه که برای محافظت از خودخواهی خودش ایجاد کرده). کار کردن با یه مشاور زوجین میتونه به شما کمک کنه تا بیشتر به دینامیک بین خودتون دقت کنید.
بعد از گذشت مدتی و زمانی که هر دو آروم شدید، دوباره در مورد موضوع صحبت کنید. توجه همسرتون رو به تعامل جلب کنید و قاطعانه از پذیرش این رفتار خودداری کنید. این یه قدرتنمایی یا فرصتی برای بحث کردن نظر شما نیست. مراقب باشید که خودتون وارد بازی سرزنش نشید. هدف شما فقط حفظ صداقت خودتون، به اشتراک گذاشتن احساساتتون - چطور رفتار اون روی شما تاثیر میذاره - درخواست چیزی که نیاز دارید، و اولویت دادن به رابطه شماست. در نحوه ارتباطتون محترمانه باشید و رفتاری رو که دنبال میکنید، مدلسازی کنید. در مورد مرزهای رابطه بیشتر یاد بگیرید.
به همسرتون بگید که دوستش دارید و حاضرید به شیوهای مهربان و دلسوزانه باهاش درگیر بشید. اگه همسرتون بعدش مسیر رو تغییر داد و با احترام ارتباط برقرار کرد، آزادید که مکالمه رو با هدف اشتراکگذاری و درک متقابل ادامه بدید.
اگه نه، کاملا درسته که به همسرتون بگید که مکالمه فقط میتونه زمانی ادامه پیدا کنه که هر دو بتونید شنیده بشید. احتمالا اون همچنان نظر خودش رو به شما تحمیل میکنه، چون اکثر آدمهایی که این مشکل رو دارن، وقتی دست بالا رو از دست میدن، خوششون نمیاد. شما حق دارید که روی حرف خودتون بایستید و قبول کنید که با هم مخالفید. لازم نیست از خودتون دفاع کنید، به همسرتون ثابت کنید که اشتباه میکنه، دروغ بگید که قبول دارید، یا تسلیم کنترل اون بشید.
در واقع، فقط استراحت کردن وقتی که مکالمهها یکطرفه یا بحثآمیز میشن، میتونه از آسیب بیشتر به رابطه جلوگیری کنه. با تعیین مرزها، همسرتون در نهایت متوجه میشه که رفتار اون نتیجه دلخواه رو نداره. وقتی این موضوع مشخص شد، ممکنه بتونید شروع به ساختن قوانین جدید ارتباطی کنید.
آیا با یک فرد خودشیفته طرف هستید؟
مشاوره روانشناسی آویژه: دوباره می گیم که مشاوره زناشویی می تونه به شما کمک کنه تا با همسرتون کنار بیاید. همچنین ممکنه بتونید تشخیص بدید که همسرتون خودشیفته است یا نه. افراد خودشیفته نمی تونن شرایط رو از دیدگاه دیگران ببینن و به تحسین دیگران نیاز دارن. به همین دلیل، ممکنه مصرانه دنبال این باشن که همیشه حق با اونه. متقاعد کردن افراد خودشیفته واقعی برای تغییر رفتار، خیلی سخته. حمایت یک درمانگر یا مشاور در این شرایط خیلی مفیده.
دوره رایگان آنلاین
رابطههای خودتون رو بهبود بدید
یاد بگیرید که چطور بهتر با همسرتون ارتباط برقرار کنید و کنار بیاید.
"*" نشاندهنده فیلدهای اجباری است
- ۰۴/۰۱/۰۹