زندگی برای همه ما پر از روزهایی است که در آنها احساس ناراحتی، تنهایی و ناامیدی میکنیم. اما با یک قلب پر از عشق و دلداری، میتوانیم این روزهای سخت را شکست دهیم.
از زبان بدن خود استفاده کنید
برای اینکه به فرد ناراحت ثابت کنید که به او گوش می دهید و یا به حرف هایش اهمیت می دهید، از زبان بدن خود استفاده کنید. یک راهکار برای ابراز همدردی با فرد ناراحت این است که هنگامیکه صحبت می کند، با او تماس چشمی برقرار کنید. برای حرفی که می زند سر تکان دهید. در موقعیت های مناسب لبخند بزنید و یا با اخم، ناراحتی و نگرانی خود را نشان دهید.
نصیحت کردن ممنوع
اکثر افراد ناراحت و غمگین هرگز دوست ندارند مورد پند و نصیحت قرار بگیرند. پس اگر به دنبال دلداری دادن به فرد ناراحت هستید، هرگز از نصیحت کردن استفاده نکنید. در صورتی می توانید او را نصیحت کنید که خودش بخواهد. استفاده از جملاتی مانند مشکلی نیست، حل می شود، این معنا را می رساند که مشکل او أصلا مهم نیست و یا شما بهتر از او می دانید چه احساسی دارد. در عوض سعی کنید به جای نصیحت کردن دوستتان با او ابراز همدلی و همدردی کنید.
او را در آغوش بگیرید
اگر با فرد ناراحت إحساس راحتی می کنید و یا با او دوست هستید، می توانید برای دلداری دادن به فرد، او را بغل کنید و در آغوش بگیرید. البته بهتر است قبل از اینکه او را در آغوش بگیرید، از او بپرسید که تمایلی به این کار دارد یا نه. می توانید به او بگویید بیا بغلت کنم تا آرام شوی و یا می خواهم تو را در آغوش بگیرم، آیا دوست داری؟ و … . زیرا ممکن است برخی افراد با برقراری تماس فیزیکی راحت نباشند.
مشکلاتش را بزرگ جلوه ندهید
خوب است که با دوست ناراحت خود احساس همدلی و همدردی کنید. اما سعی کنید به گونه ای واکنش نشان ندهید که ناراحتی او چند برابر شود. مثلا هنگامیکه برای شما از مشکلاتش تعریف می کند، او را تاکید کنید و سعی کنید با همدلی و قرار دادن خودتان به جای او، با فرد ناراحت دلداری کنید. اما واکنش های هیجانی نسبت به مشکلش نشان ندهید. مثلا نگویید وای چه اتفاق وحشتناکی بوده من جای تو بودم حالم بدتر بود یا بگویید این مشکل تو راه چاره ای ندارد و … . حتی اگر مشکل او بسیار بزرگ بوده، سعی کنید در این شرایطی که او ناراحت است، این موضوع را بیان نکنید. زیرا در این شرایط او سریع ناامید شده و غم و ناراحتی اش دو چندان می شود.
به او یادآوری کنید که حمایتش می کنید
به دوست ناراحت خود یادآوری کنید که در کنارش هستید تا از او حمایت کنید. دلداری دادن به فرد ناراحت باید همراه با ایجاد احساس حمایت برای او باشد. فرد ناراحت اگر احساس کند که مورد حمایت شما قرار می گیرد، می تواند قوی بوده و با امید به دنبال یافتن راه هایی برای حل مشکلات خود باشد. شما می توانید برای حمایت از او از جملاتی مانند: من اینجا هستم، مشکلت هر چه که باشد. من برای کمک به تو تا هر زمان که بخواهی در کنارت می مانم. من کاملا از تصمیم تو حمایت می کنم. من به تو کمک می کنم تا ناراحتی و غم را از بین ببری و … .
برای او هدیه بخرید
برای ابراز همدردی با دوست خود می توانید یک کارت پستال و یا هدیه کوچکی تهیه کرده و آن را تقدیم دوستتان کنید. مسلما دریافت هدیه می تواند فرد ناراحت را تا حدودی خوشحال کند. همچنین باعث می شود برای مدتی او فراموش کند چه مشکلی داشته است. هدیه خریدن می تواند یکی از راه های دلداری دادن فرد ناراحت باشد. او احساس می کند که برای شما مهم بوده و به او اهمیت می دهید.
از جملات مناسب برای دلداری استفاده کنید
جملات دلداری دهنده می توانند فرد ناراحت را آرام کنند. یکی از راه های دلداری دادن فرد ناراحت استفاده از جملات انگیزشی و مثبت است. الته باید سعی کنید در این باره زیاده روی نکنید. سعی کنید از جملاتی مانند تو می توانی این مشکل را حل کنی، من در کنارت هستم تا با غم و ناراحتی مبارزه کنی، به آنچه که داری فکر کن و قدردان باش و … استفاده کنید.
او را قضاوت نکنید
یکی از بدترین مواردی که می تواند هنگام همدردی با دوست ناراحت اتفاق بیافتد این است که رفتار و یا مشکل او را مورد قضاوت قرار دهید. قضاوت کردن فرد ناراحت و غمگین می تواند باعث شود که او احساس ناامیدی و یا سرافکندگی کند. همچنین باعث می شود که دیگر با شما درد و دل نکرده و از مشکلاتش نگوید. شما برای ابراز همدردی و همدلی با او نباید عجولانه او را قضاوت کنید. قضاوت عجولانه، او را از شما دور می کند. البته منظور از قضاوت نکردن این نیست که از رفتارهای ناشایست و نامناسب او حمایت کنید. حمایت از رفتارهای نامناسب اصلا درست نیست. شما باید سعی کنید در آن موقعیت به دلیل غم و ناراحتی فرد صبر کرده و هنگامیکه شرایط را مناسب دیدید در مورد اشتباهات او با او صحبت کنید.
یادآوری خاطره های شیرین
به طور کلی انسانها تمایل دارند از نظر بیولوژیکی روی احساسات منفی تمرکز کنند. هنگامیکه فرد در مورد چیزی ناراحت است یا استرس دارد، به یاد آوردن یک خاطره شیرین و پرت کردن حواس او می تواند باعث شود که تمرکز برروی نکات منفی و ناراحتی خود را فراموش کند. عکسی از یک خاطره عالی برای فرد ناراحت ارسال کنید. می توانید از یک جوک و یا پیام خنده دار همراه عکس استفاده کنید. ارسال عکس هایی که خاطرات مثبت را یادآوری می کنند، می توانند برای دوست ناراحت شما به شدت مفید باشد.
مراجعه به مشاوره را به او پیشنهاد دهید
اگر با دوست خود احساس صمیمیت می کنید و می دانید که او اکنون یک فرد ناراحت است که به کمک یک روانشناس نیاز دارد. سعی کنید در باره مراجعه به مشاوره، با او صحبت کنید. از او بخواهید که به یک مشاروه خانواده مراجعه کند و مشکلاتش را با او در میان بگذارد. بهترین فردی که می تواند با او همدردی کرده و برای غم و ناراحتی اش چاره ای بیابد، مشاور است. همچنین خودتان نیز می توانید از روانشناس کمک بگیرید و فنون دلداری دادن موثر را یاد بگیرید. مشاور می تواند به شما آموزش دهد که چگونه ابراز همدردی کنید؟ و چه راهکارهایی برای دلداری دادن به فرد ناراحت می تواند برای دوست شما مسمر ثمر باشد.
سخنی از مشاوران آویژه
هنگامیکه فردی ناراحت است، مراقبت از او و یا دلداری دادن به فرد ناراحت می تواند باعث شود که شما احساس درماندگی و یا سردرگمی کنید. اما اگر شما فنون دلداری دادن موثر را بدانید و راهکارهای مناسبی برای ابراز همدردی با فردی که ناراحت است را بلد باشید، می توانید از ناامیدی و سردرگمی نجات پیدا کنید. شما با یادگرفتن راهکارهای آرامش دادن به دیگران هنگام ناراحتی می توانید کمک شایانی به دوست ناراحت خود کنید. به یاد داشته باشید که انسان ها در مواقع سختی و مشکلات نیاز به کمک دارند نه هنگام شادی و خوشحالی. پس تا جایی که می توانید با فرد ناراحت ابراز همدردی کنید و او را به سمت یک زندگی شاد و شاد بودن هدایت کنید.
سوالات متداول
جملات دلداری دهنده چگونه اند؟
جملاتی که احساس امید و شادی و همچنین اهمیت داشتن و مورد حمایت قرار گرفتن را به فرد ناراحت انتقال میدهند، می توانند جملات دلداری دهنده باشند. مانند: تو آدم فوق العاده ای هستی و حتما با این مشکلات مبارزه کرده و پیروز می شوی. یا ناراحتی تو برای من بسیار مهم است و سعی می کنم به تو کمک کنم و … .
چگونه به دوستانمان دلداری بدهیم؟
هرگز از سرزنش کردن و یا نصیحت کردن استفاده نکنید. سعی کنید احساسات آنها را درک کرده و خودتان را در موقعیت و شرایط آنها قرار بدهید. همچنین از جملات مثبت برای انگیزه دادن به آنها استفاده کنید.